Innvandrere er late, gidder ikke jobbe og snylter på trygd… eller?

(Fra venstre Zahra, Hawa, Fereja, Ruankum, Salaada og Tangu Akolli) FOTO: KHADIJA MUTOKA
Facebookpinterestlinkedinmail

Det er vanlig å høre at innvandrere er late, gidder ikke jobbe og snylter på trygden. Dette er rykter som ikke stemmer med virkeligheten hevder Hilde Eliasen som er leder for Ny Sjanse kvalifiseringssenter for innvandrere. De tilbyr kvalifiseringsprogram til innvandrere etter en henvisning fra vedkommendes lokale NAV kontor. I følge Hilde Eliasen, ønsker de fleste å delta i arbeidslivet.

Ingen ønsker å sitte hjemme uten å ha noe å gjøre. Alle ønsker å få en jobb, bedre økonomi og dermed bidra til det norske samfunnet mener deltakerne på Ny Sjanse.

Ny sjanse som viktig tiltak

Ny Sjanse betyr veldig mye for oss. Vi har lært mye av å være her. Mange får dessuten praksisplass med lønn og noen har også endt opp med å få jobb. Vi har gode kontaktpersoner som følger oss opp og vi er alle fornøyde. Det er viktig for oss å delta slik at vi får god helse. Det er ikke bra for kroppen å sitte hjemme uten å gjøre noe. Vi håper å få en fast jobb slik at vi kan ha et godt liv uttaler deltakerne i Ny Sjanse.

I følge leder for Ny Sjanse kvalifiseringsprogrammet, Hilde Eliasen, øker programmet selvtilliten, mestringsfølelsen, bedrer norskeferdighetene og mann skaffer seg venner og utvider nettverket sitt.

Vanskelig å få jobb

Så mange som 40-50% blir tilbudt jobb etter endt praksis. Dette er svært positivt når deltakerne på Ny Sjanse har i hovedsak liten skolegang og er uten arbeidserfaring. Ny Sjanse kvalifiseringssenter og deltakere får gode tilbakemeldinger fra arbeidsgivere, men likevel er det ikke alltid det resulterer i et jobbtilbud. Også norsklærer Merete Wulff Arnesen er overrasket over hvor vanskelig det noen ganger har vist seg å finne en jobb. Samtidig virker det som at en del arbeidsgivere har fått øynene opp for ordningen med Ny Sjanse, der de får mulighet til å teste ut nye arbeidstakere til en lav kostnad.

”Det er mange som tror at innvandrere sitter hjemme uten å gjøre noe. Jeg visste ikke heller at det er så vanskelig å finne jobb selv i renholdsbransjen. Alle ønsker å få en jobb og jeg håper at folk forstår det.» sier Ny sjanse sin norsklærer Merete Wulff Arnesen.

Fafo viser i sin undersøkelse at innvandrere har opptil 35 prosent dårligere sjanse enn etnisk norske til å få jobb i privat sektor. Man kan tenke seg at arbeidsgivere er skeptiske til å ansatte innvandrere selv om de kan utføre jobben på like linje med majoritetsbefolkningen. Arfin H Midtbøen utførte et eksperiment der 1800 fiktive jobbsøknader med vekselvis norske og utenlandske navn ble sendt til reelle stillingsutlysninger. Resultat viste at personer med minoritetsbakgrunn hadde 25 prosent mindre sjanse for å bli kalt inn til jobbintervju.

Dersom man velger å generalisere, slik vi har gjort i tittelen for denne artikkelen, bør man også føye til at innvandrere blir diskriminert i ansettelsesprosesser i det norske arbeidslivet. Men heldigvis er svart-hvitt TV historie, og vi lever i en mye mer nyansert verden enn som så. Omfavn mangfoldet og gi alle som fortjener det en sjanse til verdiskapning.

Gratulerer til alle med arbeidernes dag!

Be the first to comment

Leave a Reply

Epostadressen din vil ikke vises.


*