Vi tar pulsen på Bergen som multikulturell by

Bergen Flerkulturell by pulsen med miss tati og andre
Bryggen, Bergen // Foto: Gerber van Erven // Artikel av, Francine M. Jensen
Facebookpinterestlinkedinmail

Bergens Verden ønsket å vite mer om hva bergensere tenker om Bergen som multikulturell by og hva som kan gjøres for å forbedre inkludering. Derfor har vi intervjuet noen av Bergens innbyggere.


– Hva synes du om Bergen som multikulturell by?

Miss Tati Bergen som multikulutrell by Portugal Afrika Norge
Miss Tati, Artist

Den er helt fenomenal. Jeg er opprinnelig fra Portugal som har tidligere hatt 12 kolonier hovedsaklig fra Afrika og Sør-Amerika, så fleste parten av innvandrerne er derfra. Til motsetning har Bergen så mange innvandrere fra overalt i verden at jeg ikke kan holde telling. I tillegg er den en veldig variert kunst kulturby.

– Synes du at mangfold er en trussel mot samfunnet?

Nei det kommer aldri til å være en trussel. Det er en trussel kun for mennesker som er overdreven opptatt av lukkede samfunn og mener de bør ha mer fortrinn på bakgrunn av klasse eller etnisitet. Til og med det er så motstridende, ta kystbyene i Norge som eksempel: Bergen er en hansiatisk by. Den har en lang tradisjon på å samarbeide med andre land. Det var utallige tilreisende overalt fra Europa som giftet seg og fikk barn med nordmenn.

– Hva synes du kan forbedre inkludering av alle?

Solidaritet – samhold! Først så må vi åpne våre øyne, ører og ha respekt for andre sitt utseende og livssyn. Det er for mange med fremmedfrykt og opplever uenighet som et personlig angrep. Å vise mer forståelse hjelper inkluderingen. Vi som verdenssamfunnsborgere må jobbe mer for ikke dømme andre. Det er dessuten viktig å ikke tro på alt vi hører eller leser – undersøk for deg selv og se hva som er fakta i saken.

Lene cecilia Bergens Verden multikulturell Norge. utlendinger integreres
Lene Cecilia, jobber innen Helse

-Hva synes du om Bergen som multikulturell by?

Bergen har nok mye å lære som mulitikulturell by, men har aldri sett at det har vært noe problem med de som allerede er her

– Synes du at mang fold er en trussel mot samfunnet?

Mangfold er ikke en trussel, men er viktig at de integreres og respekter de lover og regler satt av samfunnet

– Hva synes du kan forbedre inkludering av alle?

Tror kommunikasjon og åpenhet er viktig, og at det tilrettelegges så det er likhet for alle. Både etnisk norsk og andre minoriteter. Vi må kunne respektere hverandres ulikheter og akseptere hverandre for den vi er.

– Hva synes du om Bergen som Multikulturell by?

inkludering av alle i Norge Bergen multikulturell
Oddvar Almelid, Kvalitetsleder

Fargespill sine forestillinger Fargespill sine forestillinger i Grieghallen som framelsker mangfold og eksponerer ulike kulturer positivt, har vært svært interessant. Det multikulturelle er ikke så synlig i det politiske liv som i Osloallen som framelsker mangfold og eksponerer ulike kulturer positivt, har vært svært interessant. Det multikulturelle er ikke så synlig i det politiske liv som i Oslo

– Synes du at mangfold er trussel mot samfunnet?

Nei. Mangfold gjør samfunnet rikere og gir nye og friske perspektiv

– Hva synes du kan forbedre inkludering av alle?

Når norske, vanlige familier blir kjent med vanlige familier fra andre kulturer, så forsvinner fordommer knyttet til ulikheter. Men en trenger arenaer for å treffest, f.eks. kulturhus som i Solheimsviken. Mange er veldig travle og opptatt med sitt. Det fordrer derfor bevisste valg å velge å treffe naboer fra andre kulturer.

samfunnet i Bergen flerkulturell by. fargerikt norge
Tahereh Mirghafari, Veileder på Empo flerkulturell ressurssenter

– Hva synes du om Bergen som multikulturell by?

Ut fra mitt ståsted på Empo – flerkulturelt ressurssenter der det årlig deltar minst 400 voksne og barn fra mange ulike land, kan Bergen sees på som et fargerikt felleskap som bygger på flere ulike kulturer og etniske tilhørigheter. Men i sammenlikning med Oslo eller store byer i de andre nordiske landene, er Bergen ikke en veldig flerkulturell by. Samtidig er Bergen en av landets største byer og arbeidsinnvandring er stadig økende. Så byen er på vei til å bli mer multikulturell. Heldigvis har Bergen en bedre geografisk spredning av innvandrere, slik at man får en jevnere blanding i befolkningen.

– Synes du at mangfold er en trussel mot samfunnet?

Mangfold er en ressurs og ikke en trussel dersom mangfoldet tas vare på, aksepteres og respekteres på en likeverdig måte. Gjennom å se hver enkeltes ressurser som en berikelse både for hver enkelt av oss og for samfunnet som helhet, vil dette bidra til å inkludere mangfoldet i praksis. Et mangfold fullt av muligheter er sunt og lærerikt for oss og ikke minst for våre barn og ungdommer. Med mangfold kan vi mene kultur, språk, etnisk og menneskets ferdigheter og evner. Men for at mangfoldet skal være en ressurs i alle områder, må det eksistere mekanismer i samfunnet for å ta det i bruk.

– Hva synes du kan forbedre inkluderingen av alle?

Jeg mener inkludering av alle skjer når inkluderingen er både sosial, samfunnsmessig og gjensidig. Vi må prøve å skape et flerkulturelt felleskap gjennom å fremme nettverksbygging og sosial kontakt. Det krever at etniske nordmenn og innvandrere finner arenaer og fora der man kan dyrke fram gjensidig inkludering og felleskap. Vi kan ikke bli like når det gjelder økonomi, utdanning og jobb, men like muligheter og aktiv deltakelse for alle kan sikres. Fattigdom og sosial ekskludering kan bekjempes. Det er ikke bare gjennom arbeidslivet man kan bli en aktiv deltaker i samfunnet. Å få folk til å involvere seg i lokale fritidsaktiviteter og å bli en del av lokalmiljøet, er en av mange veier til inkludering og aktiv deltakelse!

Innbyggere skal få en reell mulighet til jobb, utdanning og et nettverk som gjøre det lettere å bli inkludert. Jeg ønsker mer flerkulturelle arbeidsplasser og mer flerkulturelt arbeid i skolene. Slik at ansatte, foreldre og elever får mulighet til å formidle egne erfaringer og refleksjoner til det faglige og sosiale fellesskapet på arbeidsplassen og på skolen.

Det trenges flere samfunnsengasjerte personer som ønsker med sitt engasjement at enkeltindividet får styrke til å mestre utfordringer i livet! Sentrale nøkkelpersoner burde sees på som en stor ressurs og andre tiltak burde være smartere til å oppnå dem! Dette er i hvertfall mine erfaringer gjennom mange års frivillig arbeid i organisasjonen «Det iranske samfunnet i Bergen».

– Hva synes du om Bergen som multikulturell by?

Bergen er fantastisk blanding av forskjellig mensker
Reber Roald Iversen, Student og politiker

Bergen er i utgangspunktet en fantastisk blanding av forskjellige mennesker. Det skaper en varm og spennende atmosfære å være i. Jeg setter også utrolig pris på hvor aktivt det multikulturelle er i byen vår; både kulturelt og politisk. Ofte er de forskjellige etnisitetene godt organisert og arrangerer alt fra politiske aksjoner til kulturelle begivenheter. Det som forsatt henger igjen, virker for meg å være at det kun er en del av innbyggerne i kommunen som er i løpende kontakt med det multikulturelle, mens en annen del ikke blir så eksponert for det. Ofte skyldes dette at nye landsmenn blir klynget sammen de samme plassene.

– Synes du at mangfold er en trussel mot samfunnet?

Som etoset til mitt første svar kanskje avslører så synes jeg tvert i mot at mangfold er nødvendig gode. En mangfoldig enhet, E pluribus unum. Tvert i mot tror jeg at trussel mot mangfold er trussel mot samfunne

– Hva synes du kan forbedre inkluderingen av alle?

En fri offentlighet, hvor alle kommer til og blir oppmuntret til å delta. Fortsatt popper det opp nye former for hatprat, antifeminisme og fremmedfiendtlighet. Med det trykket vi har av dette i dag, regner jeg det som det mest ekskluderende for dem det rettes mot. Det skaper en mangel på anerkjennelse av de minoritetene som fortjener og trenger innpass i offentligheten. Klarer vi å overkomme dette vil dette gjøre mest for større inkludering for alle.

ulike kulturer i bergen. ulik religion i norge
Eli May Espelid, jobber innen skole

– Hva synes du om Bergen som multikulturell by?

Mennesker fra ulike kulturer kan ha ulike ideer om hva det gode liv er. Dette innebærer at mennesker med ulik religion trenger sin plass og utøve sin religion på. Uansett religion, hudfarge og språk har alle behov for å bli sett og hørt. Føler Bergen er god på å integrere mennesker frå ulike kulturer.

– Synes du at mangfold er en trussel mot samfunnet?

Nei. Mangfold er nestekjærlighet. Se mennesker for det de er. Godta andre kulturer og se på mangfoldet som en berikelse.

– Hva synes du kan forbedre inkludering av alle?

Forbedre integrering? Arbeide mot mobbing og for å endre menneskers fordommer. Mangen er fastlåst i tillærte fordommer. Fordommene springer ut fra usikkerhet. Det som kan åpne opp for mindre fordommer må være mer åpenhet og raushet for andre mennesker uansett kultur, religion eller hudfarge.

– Hva synes du Om Bergen som multikulturell by?

Bergen har historisk altid vaert multikulturell samfunnet
Bente Dahl, Bomiljøkoordinator i EBF

Bergen har historisk sett alltid vært multikulturell, noe som de fleste innbyggere av byen bør kjenne til. Dette ser jeg som en viktig del av den bergenske sjelen. Bildet har endret seg, men i hovedsak skyldes det at de som kommer nå er mer synlig i form av hudfarge og klesstil.

– Synes du at mangfold er en trussel mot samfunnet?

Nei, og det er viktig at alle innbyggere får mulighet til å jobb og gå på skole. Jeg går ut fra at de har samme behov som meg om å være en aktiv del av samfunnet.

– Hva synes du kan forbedre inkludering av alle?

Et stort å vanskelig spørsmål, men det å bruke ressursene på de som kommer, og ikke bare tenke at de krever ressurser fra samfunnet.

Det å se de som nabo, kollega eller studievenn, fordi alle ønsker å bli sett. Våre nye innbyggere er intet unntak. Det vil alltid være krevende i starten, og det er selvfølgelig vanskelig i perioder der arbeidsledigheten går oppover.

Bergen spennende bye polen bosnia, bangadesh mange andre nasjonaliteter bor i bergen
Anette Friis Pedersen, Forfatter og historiker

– Hva synes du om Bergen som multikulturell by?

Bergen er en spennende multikulturell by. Jeg kjenner folk fra Polen, Bosnia, Bangladesh og mange andre nasjonaliteter. Felles for de jeg kjenner er en nydelig vennlighet, hjelpsomhet, kunnskap og høy kompetanse. De interesserer seg for å dele hjemkulturen med meg, og er interesserte i norsk kultur. Folk jeg kjenner har rett og slett lyst til å kjenne seg hjemme og være en del av samfunnet vårt.

– Synes du at mangfold er en trussel mot samfunnet?

Nei, jeg synes ikke at mangfold er en trussel i seg selv. Men jeg har lyst til at folk fra en svært forskjellig kulturbakgrunn kan få tett oppfølging og nærkontakt med våre verdier. Veldig mange norske/skandinaviske verdier er viktig for meg, og det viktigste er at jentene våre kan gå trygge inn i fremtiden, se hvem de vil inn i øynene, kle seg etter vær, føre og lyst og jobbe i alle yrker på alle nivåer. Det frie norske demokratiet er et av de beste i verden, det skal vi være superstolte over og det bør vi formidle på alle vis til folk som ikke har denne erfaringen fra sine hjemtrakter.

– Hva synes du kan forbedre inkludering av alle?

Det er sikkert mange gode tiltak man kan tenke seg for å sikre bedre integrering. Jobb, skole og fritidsaktiviteter er vel blant de oppleste og vedtatte metodene, og det er nok veldig sant. Jeg bodde nylig i Portugal et års tid, og for å lære språk og finne venner meldte vi oss inn i den lokale teatergruppen. Det var moro, vi hadde noen replikker, vi deltok, ble kjent med naboer – og kjente oss straks litt integrerte. Det andre vi gjorde, var å invitere folk vi var blitt kjent med hjem. Vi spiste god mat og drakk god vin, og pratet sammen. Nå var vi ikke flyktninger, vi skulle hele tiden hjem etter året ute, så vår situasjon var ikke helt sammenlignbar. Likevel, det er det beste jeg kan foreslå – mat, språk, åpenhet, interesse og vilje til å la seg integrere. Det er nok det som kjennetegner mine venner fra andre land – de går ut og integrerer seg, og venter ikke på at andre skal gjøre det for dem. Gå ut og integrer!

 

Av

Francine M. Jensen

Be the first to comment

Leave a Reply

Epostadressen din vil ikke vises.


*