Ut på tur og lær om norsk kultur!

Ut på tur aldri sur er norsk kultur
Ut på tur, aldri sur // Illustrasjon : Alif // Artikel av, Ali Watti
Facebookpinterestlinkedinmail

Du har på deg finklær! Men vi skal jo ut på tur!?

– Det er jo ikke jeg som er feil kledd! Det er jo du som ikke har på deg klær for å gå en tur på byen!

Forståelse av begrepet å gå på tur kan variere fra land til land. Det samme gjelder betydning av det å gå på fjellet.

Historisk har fjellet alltid vært en velbrukt og rik ressurs for det norske folket. Det ble brukt både til samferdsel, seterdrift, jernutvinning, produsering av strøm, jakt og fisk. Vi kan se at gjeterne var blant de første som brukte fjellene også. Men det var engelske turister som var blant de første til å vandre på fjellet for opplevelsens skyld. Veksten i antallet som nyter den norske naturen og fjellene har dannet grunnlaget for den norske turistforeningen. De legger til rette, yter støtte og hjelper de som liker seg ute i naturen.

Naturen og fjellet har også vært en inspirasjonskilde for kunstnere opp gjennom historien. Man kan merke at de fleste kunstverk i den nasjonalromantiske perioden gjenspeiler Norges vakre natur.

Altså kan man forstå at både fjell og det å gå på fjellet er en tradisjon som har utviklet seg gjennom historien. Men er det slik at alle som befinner seg i landet har den samme oppfatning av det å gå på fjellet?

Ofte hører vi fra nyankomne innvandrere at folk er mer sosiale oppe på fjellet enn når de går i byen. Det kan skyldes at de som går i fjellet gjenkjenner en felles interesse og hobby. Det gjør oss kanskje mer trygg på hverandre.

Selv om nyankomne innvandrerne vet dette og de har lyst til å få norske venner, er det ikke alle som går på fjellet. Her kan man lure på hvorfor dette skjer? I tillegg til å bli kjent med folk, er fjellturer både sunt for den fysiske og psykiske helsen. Hva gjør at ikke alle nyankomne trives med denne typen aktivitet?

Årsaken i det ligger i kulturforskjeller. Det er ikke alle land som har fjell hvor man kan gå på tur. Derfor assosieres turbegrepet med andre aktiviteter, som det å gå på restaurant, strand eller besøk hos venner. At mange utlendinger ikke er vant til å gå på tur i fjellet ser man tydelig på valg av antrekk og fottøy. Derfor kan det være nyttig med en presisering dersom du inviterer en av våre nye landsmenn på tur. Hordaland og Bergen turlag er flinke til dette. De gir tilbud til nye innbyggere, og vi ser spreke gutter og jenter fra ulike land som går den vanlige byfjellstrimmen og 7 eller 4 fjellsturen. Vi kan se dem mens de lærer det å stå på ski og ake på snøen selv om det nærmeste de kom snø i hjemlandet var hvis tankene gikk i retningen av nordpolen.

Alle som har bodd i Norge kjenner uttrykket, «Ut på tur, aldri sur». Men de norske turene er også en vei til integrering og inkludering i det norske samfunnet. Derfor kan vi kanskje variere litt, og si, «Ut på tur og lær om norsk kultur!»

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Epostadressen din vil ikke vises.


*